Rechtsgebieden

Hieronder vindt u een overzicht van de rechtsgebieden waarin ik sinds 2001 als advocaat werkzaam ben.

Analyse dossier

Voor een analyse van uw oude of lopende dossier kunt u bij mij terecht tegen een vaste prijs (zie pagina tarieven). Daarbij zal ik het oude of lopende dossier bekijken en analyseren en ook de mogelijkheden bekijken voor een eventuele nieuwe aanvraag. Alles is mogelijk en altijd in overleg met u. Ook kan ik u in de meeste gevallen adviseren hoe te handelen en of u mijn hulp daarbij nodig heeft.

Second opinion

U kunt bij mij ook terecht voor een second opinion. In vrijwel alle gevallen kan ik deze beoordeling geheel gratis voor u doen. Stuur mij dan het besluit per mail toe met daarbij uw uitleg en u krijgt veelal dezelfde dag nog mijn advies. Bij voorkeur ontvang ik graag ook de brief van uw huidige advocaat waarom geen beroep of hoger beroep zal worden ingediend. Als een procedure ook naar mijn idee geen zin heeft en kansloos is, zal ik uiteraard ook geen beroep of hoger beroep instellen. Als ik besluit de zaak wel aan te nemen dan zal dat op basis van een toevoeging of betalend zijn.

Advies

Verder kunt u op mijn kantoor terecht voor al uw problemen en juridische vragen in algemene zin. U kunt op korte termijn van mij advies krijgen hoe te handelen en of u mijn hulp daarbij nodig heeft. In veel gevallen kan ik u doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie mocht ik u niet kunnen helpen.

Gemeente zaken

Helaas doe ik geen bezwaarzaken tegen de gemeente. Ook als dit te maken heeft met inburgering of iets anders dat aan migratie gerelateerd is. Daarvoor kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket of zelf een ander kantoor zoeken.

Procedure bij de rechtbank

Indien uw zaak bij de rechtbank op zitting komt, is het belangrijk om kennis te nemen van het volgende. Voor veel mensen is de zitting enorm belangrijk en daarom hebben mensen vaak ten onrechte het gevoel dat alles op de zitting zal worden gezegd. Dat is dus niet het geval. De procedures zijn schriftelijk hetgeen betekent dat alle argumenten vooraf naar de rechtbank moeten worden gestuurd in het beroepschrift. Tot uiterlijk 10 dagen voor de zitting kan je meestal nog nadere stukken of informatie indienen. Daarbuiten alleen in bijzondere omstandigheden.

De zitting is dan ook niet bedoeld om de hele zaak aan de rechter uit te leggen. De rechter kent het volledige dossier en heeft alle stukken al gelezen. De zitting is vooral bedoeld om de rechter vragen te laten stellen aan partijen. Daarom is op de zitting ook de IND bijna altijd aanwezig. Namens u kan ik wel een korte toelichting op de zaak geven.

De rechter zal u vaak gelegenheid geven tot het laatste woord: u mag daarvan gebruik maken maar dat is zeker niet nodig. Mocht u wel iets willen zeggen, dan is het goed om even met mij te overleggen en kort en krachtig te zijn. De uitspraak wordt niet meteen gedaan. Dat kan een aantal weken duren. De rechter zal op de zitting laten weten hoe lang we moeten wachten.

Bij een gegrond beroep (positief) zal de rechtbank het besluit vernietigen en de zaak terug sturen naar de IND. De rechtbank kan zelf namelijk geen verblijfsvergunning verlenen en controleert dus alleen maar of de IND het werk goed heeft gedaan. De IND moet dan een nieuw besluit nemen met inachtneming van datgene wat de rechtbank heeft besloten en overwogen. Het nieuwe besluit kan dan ook weer negatief zijn, waarna wel weer beroep bij de rechtbank kan worden ingediend. Als het beroep gegrond is kan de IND ook zelf in hoger beroep gaan als ze het niet met de uitspraak eens is.

Als het beroep ongegrond (negatief) wordt verklaard kunnen wij zelf hoger beroep instellen bij de Raad van State. Maar dat is een formele en veelal ook enkel schriftelijke procedure. Op het moment dat een positieve beslissing in het hoger beroep komt, kan de zaak ofwel naar de IND dan wel naar de rechtbank worden terugverwezen.

Direct regelen