Welkom
Welkom bij Advocatenkantoor Petkovski. Immigratieadvocaat en asieladvocaat. Voor velen is Petkovski een vertrouwde naam, voor anderen een nieuwe naam. In beide gevallen kunt u rekenen op kwalitatief goede rechtshulp, onder duidelijke en eerlijke voorwaarden.
Voor het aanmelden van een nieuwe vreemdelingenzaak of MVV zaak of asielzaak kunt u gebruik maken van het stappenplan. Of u kunt direct het machtigingsformulier invullen.
This site also has an English section. You can also apply for a new case.
Actualiteit
-
Situatie in Oekraïne
Vanwege de oorlog kunnen vluchtelingen uit Oekraïne hier asiel vragen. Normaal moeten vluchtelingen zich melden bij de IND in Ter Apel. Voor Oekraïne is die situatie nu iets anders. Er geldt allereerst een vrije termijn van 90 dagen, die Nederland heeft verlengd tot 180 dagen. Dus het is niet nodig om meteen asiel te vragen of het verblijf te regelen. Een en ander is ook afhankelijk van de opvangmogelijkheden van die persoon via vrienden of familie.
Daarnaast geldt voor mensen uit Oekraïne de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze bescherming geldt voor 1 jaar en kan maximaal 3 jaar duren. Oekraïners die tijdelijke bescherming krijgen, hebben recht op een verblijfsdocument, toegang tot onderwijs, huisvesting, sociale bijstand, medische zorg en gezinshereniging. De regeling geldt voor mensen met de Oekraïense nationaliteit en mensen met een Oekraïense verblijfsvergunning. Ook geldt de regeling voor de gehuwde of ongehuwde partner, minderjarige kinderen en samenwonende en afhankelijke gezinsleden.
Hoe deze tijdelijke bescherming verkregen kan worden is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat dit eerst door de IND moet worden toegekend. Wat verder duidelijk is, dat niet iedereen nu asiel hoeft te vragen in Ter Apel. Er moet daarbij onderscheid worden gemaakt tussen personen die een biometrisch paspoort of verblijfsvergunning hebben en de mensen die niet (volledig) zijn gedocumenteerd:
- Mensen die een biometrisch paspoort, identiteitskaart of Oekraïense verblijfsvergunning hebben kunnen zich rechtstreeks melden bij de gemeente om in de BRP ingeschreven te worden. Dan zijn deze gegevens ook bij de IND bekend. Er zal vermoedelijk half mei een loket geopend worden waar mensen zich dan kunnen aanmelden en de asielaanvraag kunnen indienen. Het vragen van asiel in Ter Apel is voor deze groep nu dus niet nodig.
- Mensen die niet (volledig) zijn gedocumenteerd moeten proberen via de Oekraïense ambassade een bewijs te krijgen waaruit de identiteit en nationaliteit blijkt. De ambassade controleert de Oekraïense nationaliteit en als dat zo is krijgt u een bewijs met foto. Met dit bewijs kan de gemeente de persoon zich alsnog inschrijven in de BRP. U vraagt het document aan tijdens het inloopspreekuur bij de ambassade in Den Haag. Het inloopspreekuur is van 09:00 tot 13:00 uur op het adres: Zeestraat 78, 2518 AD Den Haag.
- Mensen die geen bewijs van de ambassade kunnen krijgen moeten zich melden in een “BRP straat”. Deze zullen vermoedelijk te vinden zijn in de gemeenten Ter Apel, Zevenaar, Budel en Den Bosch. Daar zal worden bekeken of de personen alsnog kunnen worden ingeschreven met de documenten die ze in bezit hebben. Als de identiteit niet kan worden vastgesteld, dan zal alsnog een asielaanvraag door die persoon in Ter Apel moeten worden ingediend. Voor meer informatie hierover neem contact op met de gemeente waar u verblijft.
Indien u aan de voorwaarden voldoet van de Tijdelijke Regeling mag u in Nederland in loondienst werken zonder een tewerkstellingsvergunning (twv). Dit betekent dat een werkgever geen werkvergunning voor u hoeft aan te vragen. Zie voor de verdere voorwaarden de website van de IND.
Het is verder onduidelijk of en welke verblijfsvergunning zal worden verleend. Op dit moment wil de overheid namelijk eerst de ontwikkelingen volgen in de Oekraïne en daarnaast hoeft de beslissing op de tijdelijke bescherming ook niet meteen genomen te worden. Het is immers mogelijk dat de situatie weer veranderd en personen terug kunnen gaan. Dit hele proces kan jaren duren.
Verder is het niet mogelijk voor personen om vanuit het buitenland asiel te vragen. De vluchtelingen moeten dus wel echt hier in Nederland komen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact met mij opnemen of de gemeente waarin u verblijft. Ook op de website van de IND kunt u informatie vinden.
Op 26 september 2001 ben ik als advocaat beëdigd en vanaf die datum ook als immigratieadvocaat werkzaam in Nederland. Met ingang van 5 april 2011 ben ik een eigen kantoor begonnen zonder personeel of andere advocaten. Vanaf 1 februari 2020 is het kantoor in Apeldoorn gevestigd.
De stijl van het kantoor kenmerkt zich door een open en eerlijke benadering van uw zaak, uw kansen en mogelijkheden. Als ik niets in uw zaak zie, dan zal ik dat ook altijd aangeven en u verdere kosten besparen. Verder sta ik erom bekend altijd goed bereikbaar te zijn en goed met u mee te denken.
Mijn kantoor richt zich sinds 2011 voornamelijk op het vreemdelingenrecht en migratierecht. Daarnaast het asielrecht en het vluchtelingenrecht. Mijn specialisaties betreffen dus alle soorten vreemdelingenzaken en MVV zaken en asielzaken. Zie onder rechtsgebieden alle deelgebieden waarbinnen ik werkzaam ben. Ook voor een second opinion kunt u contact met mij opnemen.
Mijn bijstand kan in veel gevallen op basis van gefinancierde rechtsbijstand plaatsvinden. Neem daarvoor contact met mij op en zie mijn pagina over de tarieven voor uitleg van het systeem inzake toevoegingen. In sommige gevallen moet ik afzien van een toevoeging en kan ik de zaak enkel op betalende wijze doen. Dit is bijvoorbeeld in sommige HASA zaken het geval of zaken die moeten worden overgenomen van een andere advocaat. U hoort dit van te voren van mij zodat u altijd duidelijkheid heeft over de kosten.
Hou er rekening mee dat voor advies en hulp en begeleiding bij een aanvraag door mij geen toevoeging zal worden gevraagd. U kunt zich altijd wenden tot een andere advocaat die dat mogelijk wel wenst te doen. Wel gebruik ik hiervoor altijd een vast bedrag (fixed fee), zodat u van tevoren weet waar u aan toe bent. Voor een zienswijze, bezwaar en (hoger) beroep kan meestal wel een toevoeging worden gevraagd indien u daarvoor in aanmerking komt.
Verder geef ik veel advies op deze en andere rechtsgebieden. In veel gevallen ben ik snel met het beantwoorden van vragen. Ook indien ik een analyse van uw dossier moet maken. Stel daarom gerust uw vraag via de mail of neem telefonisch contact met mij op. U hoort altijd heel snel van mij, vrijwel altijd dezelfde dag. Mocht u binnen 24 uur geen antwoord van mij hebben gekregen op uw mail of telefoontje, dan is er vrijwel zeker iets fout gegaan. Neem dan meteen contact met mij op. We kunnen dan bekijken of een afspraak op kantoor noodzakelijk is. Op dit moment doe ik de meeste afspraken namelijk via videobellen (Whatsapp, Zoom, Webex, Skype en Teams). Zie voor nadere informatie de contactpagina.
Voor het aanmelden van een nieuwe vreemdelingenzaak of asielzaak kunt u gebruik maken van het stappenplan.